Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Meg lehet élni a fotózásból? // Kérdezz-felelek #1.

2017. április 30. - Jancsó Gergely

- Hol tanultam fotózni?
- Lesz fényfestés workshop?
- Mit tanácsolok kezdő fotósoknak?
- Hogyan lehet beindítani egy fotós karriert?

És még rengeteg hasznos információt tudhattok meg a mai videóból. :)

Szingapúr: Így készült a 4k Time-lapse

Melyik várost szerettem meg legjobban Ázsiában? Gyakori kérdés, válaszom egyértelműen: Szingapúrt.
Egy építészeti remekmű az egész város, tisztaság, rendezettség. A helyi boltban vettem egy péksütit, sétálgatva elmajszoltam, de az utcákon minden nagyon nézett. Sliccem nem volt lent, miért néznek? Gondoltam. Később kiderült, hogy Szingapúrban tilos enni a nyílt utcán. A bilincset azért megúsztam.

26 négyzetméter luxus Budapest szívében

Enteriőr fotósként rengeteg olyan sablon apartmant fotózom, ami kizárólag ikeás bútorokkal van kibélelve. Nyilán pénztárcakímélő, az ér/érték aránya nem rossz, egész jól is mutatnak, de lassan fejből tudjuk az összes bútordarab skandináv elnevezését. De végre sikerült egy olyan apartmanba botlanom a héten, ahol ettől a standard belsőépítészettől elrugaszkodva valami mást nyújtott. Budapest 5. kerületében járunk, ahol nem szükséges bemutassam az ingatlanpiac pillanatnyi helyzetét, árak az egekben, mindenki vásárolni akar. Így is tett az olasz tulajdonos, aki a lepukkant belvárosi 26 négyzetméterét felújította a saját ízlése szerint. Az apartman rövidtávon lesz kiadva, főleg külföldi turisták fognak ráharapni érzésem szerint. Lássuk is az apartmant, a fényképeket én készítettem:

Aprócska sziget csodái Indonéziában: Lembongan

Indonéziában, Lembongan szigetén jártam. A Balitól 10 kilométerrel található kis sziget, hajóval csupán 30 perc alatt elérhető. Lebilincselő természetei csodái, érintetlensége, hihetetlen türkizkék tengervize adja meg a maga sajátos hangulatát.

Az Indonéziában töltött egy hónapból két napot töltöttem Lembonganon. Az indíttatásom csupán annyi volt, hogy az ázsiai time-lapse projektemhez felvételeket készítsek. Mivel csak egy naplementém, és egy napfelkeltém volt, első délutánt terepszemlével töltöttem, ahol ki kellett válasszam azokat a helyszíneket, amit majd szeretnék fotózni.

Devil's tear. Tökéletes helyszín. Mindenhol sziklák veszik körül, amiket óriás hullámok csapkodnak folyamatosan. Én is pórul jártam, fényképezővel és telefonnal a kezemben túl közel merészkedtem a sziklaszirthez. Rossz helyen, rossz időben, elkapott az egyik szikláról visszacsapódó hullám. Olyannyira, hogy a sótól a telefontöltő csatlakozója is feladta.
jag_9895_2.jpg
A terepszemle után visszatértem naplementére a helyszínre, ahol elkészítettem a tervezett felvételeket. Nagy szerencsém volt. Mivel esős évszak volt éppen, bármikor jöhetett volna egy vihar. De most jókor voltam jó helyen. A lemenő napnak a fényei befestették az egész égboltot. Minden adott volt a fotóhoz. Lenyűgöző élmény volt.
untitled1_8.jpg
Közlekedés a szigeten.
Robogó. Jogosítvány nélkül lehet robogozni. Többen is mondták. Fillérekért tudtam is bérelni, amivel 30 perc alatt körbejárható a sziget. Infrastruktúra egyáltalán nincs. Így vettem a bátorságot, és felmotoroztam a sziget egyetlen hegyének a tejére, ahonnan pazar panoráma fogadott.

jag_5989.jpg
Videó is készült az itt töltött két napról, ahol mozgóképben is látható a Lembongan csodái, íme:



PS: Balin a szálláshelyem tulajdonosától megtudtam, hogy annak idején, Lembongan börtönsziget volt, ugyanis ide száműzték Baliról azokat az embereket, akik valamilyen bűnt követtek el. De ez mára már csak történelem.

Az Ázsiában töltött három hónap alatt elkészítettem a teljes time-lapse filmemet is, aminek egyik blokkja tartalmazza Balit is. A videóban látható még Tokió, Szingapúr és Tokió is, Íme:

Ázsia leggyönyörűbb helyei 5 percben

A rendszeres hajnali kelések, a kialvatlanság, a táskák a szemeim alatt, a több tízezer fénykép, és a rengeteg munkaóra mind, mind megérte, hogy ezt most megmutathassam nektek. A közel 3 hónap Ázsiában töltött idő alatt elkészítettem életem nagy projektjét: Bangkok, Bali, Szingapúr, Tokió, legszebb helyeiről készítettem time-lapse felvételeket. A világ egyik legszerencsésebb emberének tartom magamat, hogy ilyen helyekre sikerült eljussak munkám során.

Maga a time-lapse egy fényképezési technika, mondhatni egy gyorsított felvétel fotókból, ami mozgóképpé áll össze, így érzékelteti az idő múlását.

 

Virtuális fotózás // Heti VLOG #7.

Virtuális túra, séta? Gömbpanorámák? Google Street View? Biztosan találkoztatok már ezekkel.
A 360 fokos panorámaképek a tér minden irányába forgathatóak és böngészhetőek, segítségükkel a látogató mindent meg tud nézni interaktívan, ez olyan, mintha csak ott állna. Az internet egyik leghatékonyabb marketingeszköze ez, amikor is a néző a térbemutatási technikával reális információt kap.
index222.jpg
Interaktívan, figyelemfelkeltően, reprezentatívan képes bemutatni a teret, bevételt növelő marketingeszköze számos vállalkozásnak.

A virtuális túrák felhasználási területe igen széles, jellemzően szállodák, ingatlanközvetítő cégek, éttermek, edzőtermek, építészek, vendéglátóegységek és olyan vállalkozások alkalmazzák, akik számára fontos a minőségi online vizuális megjelenés. Ezek a virtuális túrák egyaránt alkalmasak belső és külső terek, épületkomplexumok bemutatására.

Ebben a videóban kis betekintést nyújtok abban, hogy hogyan is készül el egy ilyen virtuális séta.

süti beállítások módosítása