Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

5+1 dolog, amire megtanított Amerika

2018. május 20. - Jancsó Gergely

Életem álma vált valóra, hogy valamivel több mint két hetet tölthettem az Államokban. Teljesen más perspektívát adott a világra ez az időszak. Így összefoglaltam nektek 5+1 pontban klisék nélkül, hogy mik azok a legfontosabb pontok, amiket kint megtanultam.

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr3613984442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Honda RC 51 2018.05.20. 16:43:37

Gergő! Pl én mindig úgy mondom hogy : large coke NO ice please! Ezt értik mindig. Pedig automatikusan az első hogy feltöltik jéggel, de így értik. Soha nem mondjuk úgy hogy without.

Honda RC 51 2018.05.20. 16:46:13

A borravaló számolgatásával pedig soha nem terheljük a felszolgálót. Talán nem is veheti el. Szabályok. Mindig otthagyod az asztalon vagy bankkártyás fizetésnél odaírod.

ételizésítő 2018.05.20. 16:53:18

Két hét alatt?
Kurva nagy élettapasztalatot adhatott. Még ha 2 év lett volna, akkor azt mondom, tényleg van értelme ilyenről beszélni. De 2 hét Manhattan bejárásához is kevés.

NeymarJr 2018.05.20. 17:22:45

Két hét valóban olyan kevés, hogy még benyomásokról is nehéz beszélni, nem tanulságokról. Például az ember olyan hibába eshet, hogy az amerikaiakat nevezi butának vagy értetlennek, amikor csak ő nem tudja, hogy Amerikában a pincér nem vonhat le előre semmiféle borravalót, hanem először visszaad centre pontosan, és utána a vendég a fillérre visszakapott pénzéből ad borravalót. Vagy az asztalon hagyja a borravalót cash.ben, vagy kártyás fizetés esetén a számla aláírásakor a "Tip" helyére beírja az összeget, majd azzal növelt végösszeget, és aláírja. Tehát nem az amerikaiak értetlenek, hanem a kedves vendég volt tájékozatlan. Ami pedig a "without" szó körüli értetlenséget jelenti, itt a magyar vendég azt a hibát követte el, hogy tükörfordítást használt, és angol szavakkal próbálta elmondani azt, ahogyan azt magyarul mondják. De Amerikában ezt nem így mondják, nem használják a "without" szót arra, ha nem kérnek valamit, hanem azt mondják, hogy "no spicy". De ennél is fontosabb, hogy a "spicy" melléknév, tehát a "without spicy" nyelvtanilag is helytelen, mást jelent. Ezért nem az amerikaiak értetlenek, hanem a kedves vendég beszélt értetlenül. Ez egyébként jellemző, hogy a magyarok mindent magukhoz mérnek, és sok esetben magukon kívül mindenkit butának tartanak és hülyének néznek. Ha valami nem úgy van valahol, mint Magyarországon, akkor pláne, így van, de a produkcióból lemérhetnék, hogy ha a magyarok annyira képesek, mint amennyire, itt pedig a dolgok valamivel jobban mennek, akkor talán mégsem lehetnek az amerikaiak annyira hülyék.

NeymarJr 2018.05.20. 17:30:04

Az egészben az a legviccesebb, hogy a pincér végül nem kapott borravalót, mert a magyar ember utána nem tájékozódik, nem korrigál, hanem a másikat nézi hülyének, ostobának, és önelégülten azt mondja, hogy a pincér most jól megszívta, de köszönje a saját ostobaságának. Na, ez a magyar mentalitás elég elterjedt, másrészt két hét ennyire elég, hogy a borravaló megtanulásához sem elég. Pozitívum viszont, hogy a videóból az jön le, hogy a kedves vendég legalább annyit megállapított, hogy Amerika egyrészt hatalmas, másrészt vonzó, harmadrészt pozitív attitüdökkel rendelkező ország, amely sok érdekességet és kihívást tartogat. Legalább nem fikázta le, mert nem látott bele.

ekat 2018.05.20. 18:42:10

@NeymarJr: A no spicy is helytelen nyelvtanilag... (A non-spicy viszont nem.)

ekat 2018.05.20. 18:44:07

@NeymarJr: Én tavalyelőtt voltam kint, és előtte hónapokig tájékozódtam. Minden amerikai oldalon az ottani borravalózás mértéks és menete szinte az első, amit említenek. :)

NeymarJr 2018.05.20. 19:08:19

@ekat: Igaz, bocsánat, belekeveredtünk abba, hogy csípősen vagy fűszeresen kéri az ételt, illetve, hogy az egyformán elkészített ételhez kér-e fűszert, persze így sem helyes. A lényeg, hogy "without" formát nem használnak, ahogy a magyarok mondanák, hogy valami nélkül. De a videón valami olyasmit mond a srác, hogy a pincér még utána vadul fűszerezte. Ezért az lett volna a helyes, hogy "no spices", mert akkor főnév és nem melléknév, a fűszerekre mondja, nem a fűszeres jellegre. A korrekt persze az lett volna, ha nem kér fűszereket vagy csípőset hozzá, hogy "I don't want any spices". Ha nem fűszeresen kéri, akkor pedig úgy kellett volna kérni, hogy "mild". Elnézést a hibáért.

ételizésítő 2018.05.20. 22:30:41

@NeymarJr:
Ez a milyen buták az amerikaiak is max. európai szemszögből igaz.
Persze, lehet, hogy nem tudják, mi Lettország vagy Kazahsztán fővárosa, de kíváncsi lennék arra, hogy az adott fikázó vajon tudja, mi mondjuk Észak-Dakota vagy Oregon állam fővárosa (Washington államról nem is beszélve, meg arról, hogy ezeket vaktérképen ki tudná elhelyezni).
Olyanokról nem is beszélve, hogy hogy kell kiejteni Des Moines nevét amerikaiul (de a magyarok többsége már Detroitnál is megbukik), és melyik állam fővárosa.

Pár éve (még nem volt elterjedt az okostelefon) volt, amikor haverokkal vitáztunk arról, hogy Amerikának 50 vagy 51 állama van-e (ők 51-et mondtak). Egy egyetemista buliba keveredtünk, és gondoltuk, a jövő szellemi elitje, csak tudják pontosan. Hát... elhangzottak számok 36-tól 70-ig, de az 50 véletlenül sem. A művelt Európa nagyon művelt Magyarországának fővárosában, egyetemisták szájából.

Én éltem kint, és bejártam vagy 20 államot az 50-ből (egyszer majd össze kéne számolni), de nem merném állítani, hogy ismerem Amerikát, pláne az amerikai életformát.
Azt igen, hogy ha valaki azt hiszi, felsőfokú nyelvvizsgával ő a menő, az nagyon hamar megalázva érezheti magát, ha egy társaságban ő az egyetlen nem amerikai, mert rengeteget nem fog érteni abból, amit egymással beszélnek. Amikor hozzá fordulnak, akkor megtisztelik annyira a külföldit, hogy érthető angolra váltanak.

fordulo_bogyo 2018.05.21. 01:49:51

Borravalo: egyszeruen masok a szokasok.
Az USA-ban mindig visszaadnak utolso centig, azutan annyit hagysz az asztalon, amennyit jonak latsz.

Mellesleg: szokasos, de NEM kotelezo, nincs semmi negativ elmeny, ha nem hagysz, csak epp szokatlan. Ha elegedetlen vagy hagyj 1 vagy 5 centet az asztalon, mutatva, hogy nem elfelejtetted, hanem elegedetlen vagy. ;-)

Kartyas fizetesnel meg annyit irsz hozza, amennyit jonak latsz.
Ujabban vannak helyek, ahol eleve valaszthatsz 15-20-stb % borravalo kozott... en nem szeretem ezt.

Mr. Waszabi 2018.05.21. 09:15:48

És az állatkertben nem voltál? Érdekes lett volna az is :)
süti beállítások módosítása