Jancsó Gergely

A fotós csak egy gombot nyomogat?

2017. november 09. - Jancsó Gergely

Azt hiszed a fotózás csak gombnyomogatásból áll? Veszel egy tuti kamerát és máris olyanok lesznek a fotóid, mint több évig tanult fotós kollégáké? Nagyot tévedsz. Hiába imádom a szakmámat, és szerintem a világ legjobb foglalkozása, ennek is van sötét oldala. Megértetni az ügyféllel, hogy miért éri meg neki fizetni a fotókért? De hát a telefonnal ő is tud fotózni. Hát persze. Nézzük részletesen:

Hogyan válhat valakiből fotós? Hobbiból megélhetés.

2017. november 02. - Jancsó Gergely

A digitális fényképezőgépek terjedésével szinte ma már minden családban van egy tükörreflexes fényképezőgép. Az akár már automata módban is használható eredmény okozta sikerélmény miatt, egyre többen válasszák a fotózást maguknak, mint hobbi. De ez egy drága hobbi. Az ember mindig invesztál bele, fejlődik, és több és több eszközre ruház be. Szenvedéllyé válhat. De miért ne élhetne meg az ember a hobbijából? Legyünk szerényebbek. Csak annyit megkeresni a fotózásból, hogy azok a bevételek fedezzék a felszerelés okozta kiadásokat. Jól hangzik ugye?

Több mint 10 éve kezdtem a fotográfiát - pofátlanul fiatal korom ellenére - ami mára megélhetéssé nőtte ki magát. Rendszeresen kapok megrendeléseket külföldről a legkülönbözőbb cégektől, sikerült kiépítsem a vállalkozásomat, úgy, ahogy azt én gyermekkoromban elképzeltem. Így rengetegen kérdezik tőlem, hogy hogyan lehet egy fotós karriert felépíteni, hogyan válhat valakiből fotós, mik a lépcsőfokai? A közhelyek helyett (légy kitartó, fotózz sokat, stb) használható választ szerettem volna adni. Amennyi ember, annyi történet, nincs bevált módszer, nincs olyan, hogy siker kulcsa. Több összetevője van, ami egésszé alakulva adja meg azt, hogy az ember eljusson A-ból B-be. Így úgy döntöttem, hogy egy videósorozatban elmeséltem nektek egész a kezdetektől indulva, hogyan hogyan jutottam el idáig, és hogyan vált a szenvedélyből megélhetés.

A videósorozat három részes, aminek az első része:

Második része:

Harmadik része:

Amikor óriási mákja van a fotósnak

2017. október 21. - Jancsó Gergely

Bécsben a Millenium Towert-t fotózva a szokásos naplementében készült fényképnél óriási nagy szerencsém volt. Októberben ritka az ilyen naplemente, ritka, hogy ilyen színvonalon megtudjam ezt örökíteni. Az ilyen jellegű felvételek nagyobb részében égboltot kell cseréljek, hogy az megnyerő legyen a megrendelő részére. De ebben az esetben Bécs megspórolta nekem ezt a munkát. Rajzolni nem tudtam volna szebbet.

jag_pp_0129_index.jpg

Több szemszögből is le kellet fotózzam a tornyot. A földrajzi elhelyezkedéssel is szerencsés volt, mivel szemben egy pár kilométer hosszú sziget volt megtalálható, amit végigsétálva több rálátást is biztosított a toronyra.

Kíváncsi vagy, hogy hogyan készült a fotó pontosan? Lesd meg a videót róla:

1 percben: Egy jó fotóért bármit

2017. szeptember 09. - Jancsó Gergely

Fotósként a lehető legjobb képért bármire képes az ember. Legalábbis én igen. Így történt ez nem régen, amikor is egy szálloda lobbijáról kellett fényképet készítsek felülnézetből. Ablaküvegen állva, 50 méterrel a lábam alatt. Nem volt teljesen veszélytelen, de egy életre megbántam volna, ha nem vállalom be.

11212112_1024019194275997_7430737512358269617_o_1.jpg

Egy perces videó is van a sztoriról, hogy hogyan is készült a fotó:

Rotterdam belvárosa fotós szemmel

2017. augusztus 05. - Jancsó Gergely

Fotósként beszabadultam Rotterdam belvárosába naplementére. Lenyűgözött a belváros. Nem igazán tapasztaltam, hogy a városnak lenne igazából központja. A város nagy kiterjedése miatt nem érezni azt az igazi nagyvárosi hangulatot, még csúcsidőben sem igazán vannak dugók. A rengeteg zöldövezet, mindent körülölelő, fák, és a füvesített terület igazi élhető város hangulatát tükrözik.

Hogyan épít vállalkozást egy magyar Hollandiában?

2017. augusztus 02. - Jancsó Gergely

Miért éppen Hollandia? Hogyan viszonyulnak a magyarokhoz? Magyarország vagy Hollandia? Mátéval 2014-ben a Kanári-szigeteken dolgoztunk együtt fotósként, ami után ő Hollandiába költözött. Közel két és fél éves kint tartózkodása tapasztalatairól mesél nekünk. Elmeséli mivel foglalkozik kint, hogy építette fel vállalkozását külföldön, és miért éppen Hollandiát választotta. Loránd Mátéval beszélgettem.