Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Miért jó egy tükör nélküli fényképezőgép?

2018. december 27. - Jancsó Gergely

Sok fotós, akár hobbista, akár profi, gondolkozik rajta, hogy a nehéz tükörreflexes fényképezőgépét leváltsa-e tükör nélküli MILC kamerára. Egyre nagyobb teret hódítanak a MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) masinák, amik könnyebbek, kisebbek, egyszerűbb a használatuk, többet tudnak és akár még olcsóbbak is, mint a nagy testvérük.

Egy ilyen teljes rendszerváltás - az optikák és a kiegészítők cseréje - hosszadalmas folyamata megterhelheti a fotós pénztárcáját. Persze nem mindenkinek éri meg, vagy éppen nincs mindenkinek szüksége a tükör nélküli fényképezőgép előnyeire, amit esetleg ki sem használ. Én döntöttem és váltottam. Ebben a videóban bemutatom az én fényképezőgép váltásomnak az okát és folyamatát, mellette adok néhány tanácsot, hogy kinek megéri meg az esetleges fényképezőgép gépre váltás.

15 érdekes tény Ausztráliáról, amit eddig nem tudtál

Ausztrália több szempontból is a világ egyik legsokszínűbb országa. Lenyűgöző természete és állatvilága, hatalmas mérete mellett rengeteg érdekesség is kapcsolódik hozzá, amit talán eddig nem tudtál.

  1. Az országban 1991 óta nem volt gazdasági visszaesés, még a 2008-as világválság idején sem tapasztalt az ország recessziót.
  2. Az utolsó halálos pókcsípés 1981-ben történt, azóta lórúgás okozta halálesetek száma nagyobb, mint az összes mérges állaté együttvéve.
  3. Bob Hawk 1954-ben világrekordot állított fel azzal, hogy 11 másodperc alatt ivott meg 2,5 korsó sört. 29 évvel később ő lett az ország miniszterelnöke.
  4. Ausztrália mérete hatalmas, kétszer nagyobb a területe, mint az Európa Unióé.
    australia-and-europe-area-comparison.jpg
  5. De hiába az óriási mérete, ugyanis az ország 85%-a lakatlan, ezeket a területeket outback-nak hívják, ami magyarul annyit jelent, hogy hátország.
  6. Ausztrália népsűrűsége 2,8 fő / négyzetkilométer, amivel a világ legritkábban lakott országa.
  7. A Világbank 1995-ös kutatása szerint Ausztrália a világ leggazdagabb országa, mivel minden egyes állampolgárra átlagosan 1,1 millió ausztrál dollár összvagyon jut. (~220 millió forint).
  8. Egy ausztrál állampolgárnak kötelező szavaznia, ellenkező esetben 72 dollár büntetést kell fizetnie.
  9. Itt él a világ legnagyobb görög közössége (Görögország határain kívül) a maga 150.000 főjével.
  10. Az anyagi jólétet illetően Ausztrália a második helyet foglalja el a világranglistán ranglistán, Svájc után.
  11. Több teve él az országban, mint Egyiptomban.
  12. Ausztráliában nem szokás borravalót adni, csak ha különösen elégedett a vendég a szolgáltatással.
  13. Emberre lebontva itt van a világon a legtöbb étterem és kávézó.
  14. Az országban 10x erősebb az UV sugárzás, mint Magyarországon, és a 70 év felettiek 2/3-a bőrrákos.
  15. A szigetország leghosszabb útja az egyes út, ami közel 14.500 kilométer.

 

Magyar étterem Ausztráliában

16.000 kilométerre Magyarországtól Melbourne belvárosában működik egy magyar étterem. Több mint 10 éve nyitotta meg kapuit a My Little Hungary, Csuka Erzsébet vezetésével. Erzsi 1983. március 9-én érkezett Ausztráliába kislányával és férjével, disszidáltak 1982 június elején, majd Ausztriában vártak a családjával 8 hónapot, hogy Ausztrália befogadja őket. Magyarországon nővér volt, ma Melbourne városában saját étterme van, magyar ételeket főz a vendégeinek. Több Ausztráliába emigrált magyar fiatal is dolgozott már az étteremben, ahol ma is a munkavállalók nagy része magyar.

Mesél nekünk arról, hogy milyen vállalkozást vezetni Ausztráliában és hogy mit gondol ma Magyarországról, a két ország közti különbségekről.

süti beállítások módosítása