Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Van különbség fotós és fotós között?

2018. június 23. - Jancsó Gergely

Két fotós kollégámmal megmutatjuk, hogy milyen különbségek is vannak fotós és fotós közt.
Mindenkinek 1 db városfotót kellett készíteni a saját stílusában, majd ezeket a fotókat egymás mellé tettük és összehasonlítottuk. Mindenkinél más és más kifejezésmód, kompozíció, színek, időzítés ütött vissza.

De döntsétek el ti, hogy nektek melyik tetszik jobban.

Mit tudunk kezdeni egy polaroid fényképezőgéppel?

Huszonévesként százasával készítjük a digitális fotókat telefonnal, fényképezőgépekkel. Kíváncsi voltam rá, hogy két korombeli fotós kollégámmal mit tudunk kezdeni egy polaroid fényképezőgéppel. Mindösszesen egy 10 kockából álló tekercs ált rendelkezésünkre, hogy elkészítsünk egy egységes fotósorozatot.

Mennyire tudtunk majd helytállni? A videóból kiderül. De egy biztos. Ezentúl háromszor is átgondolom, hogy lenyomjam-e az exponálógombot.

 

Fényképezőgépet vennél? Ezeket mérlegeld vásárlás előtt!

Milyen fényképezőgépet vásároljak? Talán a legsűrűbben ismételt kérdés a hobbi- és az amatőr fotósok körében. Készítettem egy videót, amiben ahhoz adok segítséget, milyen szempontok alapján, hogyan válassz gépet. Számolj le a tévhitekkel! Hozz okos döntést fényképezőgép vásárláskor!

Amikor azon gondolkozol, hogy pontosan milyen fényképezőgépet válassz a piacon található temérdek lehetőség közül, először is 3 lényeges szempont alapján érdemes vizsgálódnod: a pénz, a cél és a gyakoriság.

  1. Mi az az összeg, amit erre célra szánsz?
  2. Mire szeretnéd használni a gépet?
  3. Milyen gyakran fogod elővenni?

Ha ezekre megvannak a válaszaid, akkor már jó eséllyel indulhatsz az ideális választás felé. Van azonban még néhány tévhit, amit érdemes tisztáznod.

photo-1490117874548-e35a2286fd89.jpg

Első tévhit: DRÁGÁBB = JOBB

Az egyik legnagyobb ilyen tévhit az, amikor úgy gondoljuk, hogy a drágább gép jobb is. Nem mindig az ár dönt. Sokszor a márkát fizetjük meg, vagy olyan extra funkciókat, amikre nincs is szükségünk.

Második tévhit: A MÉRET A LÉNYEG

Minél nagyobb egy gép, annál jobb. Egy nehéz fényképezőgépet magaddal cipelni csak nyűg. Egy egész napos helyszíni fotózás utána leszakad majd a hátad. Stúdiómunkára viszont kiváló lehet.

Harmadik tévhit: PIXELMÁNIA

Pixelháború! Tévedésben vagy, ha azt hitted eddig, minél nagyobb a megapixelszán, annál jobb géped lesz, és ezért inkább drágábbat vettél, pedig nem is volt rá szükséged. Szinte teljesen mindegy, hogy 12 16 vagy 20 megapixel feletti a kamerád, ne ez alapján dönts.

cropped-fotozas-fenykepezogepek.jpg

A MOBIL AZ ÚJ KOMPAKT

Megnyerő képeket lehet ma már mobillal készíteni, mellette szól az is, hogy kicsi, és kényelmes is. Az utóbbi pár évben teljesen kiszorultak a standard kompakt gépek a piacról, köszönhetően a mobiltelefonoknak.

(Én is rengeteget fotózom mobillal. Nézd meg az insta oldalamat, és próbáld meg kitalálni, melyik kép készült mobillal, és melyik géppel? Kommentben tippelhetsz is. Meg fogsz lepődni. www.instragram.com/gregjancso)

 PRÉMIUM KOMPAKT

Drágább, jobb, és hasznosabb a prémium kompakt gép. Ezt akkor válaszd, ha már többet akarsz, mint a telefonminőség, de még nem profi gépet használnál. Könnyű, zsebre tehető.

A BRIDGE GÉPEK

Nem cserélhető objekíves fényképezőgép, kényelmes, de nagyobb méretű és szenzorral felszerelt. Előnye, hogy szinte mindent tudsz vele fotózni a nagy átfogása miatt. Mondhatjuk, hogy ez egy áthidaló kategória, a kompakt és a tükörreflexes fényképezőgépek között.

MILC FÉNYKÉPEZŐGÉPEK

Tükör nélküli könnyű gépek, folyamatosan szorítják ki a bridge fényképezőgépeket a piacról. Cserélhető objetíves fényképezőgép, de még is kisebb méretűm mint egy DSLR, de tudása felér egy tükörreflexesével, néha még túl is mutat rajta.

DSLR – Tükörreflexes fényképezőgépek

A legtöbb kezdő beruház egy belépő szintű tükörreflexes fényképezőgépre, de azt nem veszi számításba, hogy még 3-4 optikát is kell hozzá vásárolni, hogy az több téma megörökítésére is alkalmas legyen. Egy belépő szintű DSLR fényképezőgép egy kit objektívvel szinte semmire sem jó igazán.

Nézd meg a videót, amiben részletesen kiderül, hogyan tudnak neked segíteni ezek a kategóriák, amikor fényképezőgépet vásárolsz.

süti beállítások módosítása