Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Így építhetsz cipősdobozból fényképezőgépet

2018. szeptember 22. - Jancsó Gergely

Néhány évvel ezelőtt még a művészeti tanulmányaim alatt építettem lyukkamerát és fotóztam vele. Viszonylag egyszerűen, forintokból elkészíthető egy camera obscura. Nézzük meg, hogy mi is kell nekünk ahhoz, hogy egy cipősdobozból fényképezőgépet építsünk:

  • Fekete szigetelőszalag és fekete festékszóró
  • Fényérzékeny papír
  • Vékony fémlemez
  • Egyszerű cipősdoboz
  • Előhíváshoz: hívó és fixír

Fújjuk le fekete festékszóróval a dobozodat kívülről és belülről egyaránt. Erre azért van szükség, mert ha nem teljesen fényzáró a dobozod, akkor az esetleges reflexiókat, fénybeszűrődéseket ez megszünteti. +Saját tippem, hogy szerezz be két ugyanolyan dobozt és csúsztasd őket egybe, sokkal kevesebb lesz így az esélye ezekre a fénybeszűrődésekre.

Az én kamrám így fest:
ca_2.jpg
Ezután a fémlemezt ki kell fúrni, amin át majd beszűrődik a fény és létrejön a képünk. Íme egy illusztráció, hogy mi is történik a dobozunkban. Így keletkezik a fotónk.
12_camera_obscura_1.jpg
A lyukon át a dobozban egy fejjel lefelé, oldalfordított kép rajzolódik ki, amit rögzítünk a fényérzékeny papíron. De mekkora is legyen ez a lyuk? Minden fókusztávolsághoz tartozik egy optimális lyukátmérő. Erre van egy egyszerű képlet:

Lyukátmérő =  √0,0016 x gyújtótávolság.
Például ennek a számításnak az eredménye egy 50 mm-es fókusztávolságú kamera esetében, 0,28 mm. 

Lyuk fényerejét is kell számoljuk, hogy megtudjuk határozni majd a helyes expozíciót.
Blendeérték kiszámítása: Fényerő = Gyújtótávolság / lyukátmérő.
Az én esetemben ez 178.

Ezután a dobozba belehelyezünk fényérzékeny papírt teljes sötétségben (én innen rendeltem). A fényképezőgépet egy zárt táskában viszem csak a fényre és csak a fotózás idejére veszem elő, nehogy beexponálódjon véletlenül a papírom.

A helyes expozíciós értékek számításához használhatunk külső fénymérőt, ami erősen költséges. De vihetünk magunkat egy digitális fényképezőgépet, amin megnézhetjük hogy mit mond a gép beépített fénymérője. Találtam egy jól működő alkalmazást is (Light Meter Free), ami megmondja neked a telefonod kamerájának segítségével, hogy mik a helyes expozíciós értékek. Azért nem árt néha felülbírálni, nem tökéletes. A több perces expozíciós idő miatt egy fix helyet kell keresni a camera obscurának, egy kis elmozdulás miatt akár sikertelenül zárhatjuk a fotózást.

A kép elkészülte után pedig a sötétszobában vörös-lámpa alatt előhívjuk az elkészült fotónkat. Ha mindent jól csináltunk, akkor hasonló eredményt kapunk:

dsc00080.jpg

Ha érdekel pontosan, lépésről lépésre, hogy hogyan lehet cipősdobozból fényképezőt építeni, akkor nézd meg az erről készült videómat, ahol sokkal részletesebben magyarázom el ezt a folyamatot:

Mit lehet kihozni egy telefon kamerájából?

Négy fotós kollégámmal egy mobiltelefont ragadtunk, leváltva az értékes tükörreflexes fényképezőgépünket, hogy megnézzük, mit is tudhat egy telefon kamerája. Elhívtunk Lili modellünket egy fotózásra a várnegyed utcáiba, hogy portrékat készítsünk róla. Mindegyikünknek 15 percünk volt arra, hogy három fotót alkossunk.

Nézzük mit hoztunk ki belőle:

süti beállítások módosítása