Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Profi fotósok gagyi géppel?

2018. augusztus 28. - Jancsó Gergely

Valóban azon múlik a jó fotó, hogy milyen kamerát használ a fotós? Tévhit. Hogy ezt  bebizonyítsuk, két fotós kollégámmal egy 13 éves digitális kamerával felszerelkezve 30 percünk volt Budapest belvárosában, hogy fényképeket készítsünk. Mindenkinek 3-3 fotót kellett kiválasztania és bemutatnia szabadon válaszható témakörben.

Welczembach Tamás street fotókra adta a fejét. Rengeteg turista volt a városban napközben, így paparazzi megoldást választva készített fotókat, főleg turistákról, prezentálva képeivel a nyári forróságot és hangulatot.

Nagy Misi portréfotósként felkereste az egyik közelben dolgozó ismerősét, Ritát. A Bazilika előtt készített portékat Ritáról, ahol zacskót és kör alakú üveglapot is használt a fotózás alatt, ezzel változtatva meg a fotók képi világát.

Nekem (Jancsó Gergely) szerencsém volt, pont jött a vihar. A Parlament előtt tudtam fotózni és a Bazilikához vezető úton. Az időjárást illetően nekem volt a legnagyobb szerencsém, így inkább street fotók helyett városfotókat készítettem. Az éppen közeledő eső egyedi fényviszonyokat hozott nekem.

Nem az számít, hogy milyen drága fényképezőgép van a kezetekben, hanem hogy mennyire vagytok kreatívak. Mi egy 13 éves fényképezőgéppel (D70s) és egy kitobjektívvel (18-70) fotóztuk ezeket a képeket csupán 30 perc alatt.

A fotózás videó formájában is megtekinthető, hogy hogyan is készültek a képek. Itt megnézhetitek a folyamatot és koncepciót, hogy mi alapján és hogyan fotóztunk.

Mitől lesz sikeres egy fotós?

Napjainkban a fotósknak egyre több szerep jut. A temérdek reklám, vizuális megjelenések miatt növekszik a kereslet a fényképészek iránt. A megrendelők kezdik megérteni, hogy a fotózás nem csak egy gomb nyomogatásából áll, hanem gondosan átgondolt koncepció alapján történő alkotási folyamatot jelent.

Welczembach Tamás (a WTamás stúdiók tulajdonosa), Tóth Balázs (a TB Fotóstúdió fotósa) és jómagam (Jancsó Gergely) együtt ültünk le beszélegetni arról, hogy ma min is múlik az, hogy egy fotós sikerre viszi a vállalkozását vagy elbukik. 

De miben mérjük a sikert? Pénzben? Ügyfél elégedettségben? A szakma elismertségében? Úgy gondoljuk hogy ezeknek az összessége adja meg a sikerességet.

Kitartás

Klisé! Sokan úgy gondolják, hogy az OKJ-s fotós képzés után azonnal sikeresek lesznek, munkákat és megrendeléseket fognak találni az iskola kapuin túl. Tévhit. Egy vállalkozás felépítéséhez több év kell. Folyamatosan épül, tovább ajánlások, kapcsolati rendszer kialakítása. Ez nem egy sprint, hanem egy maraton. Idő kell neki, míg beér. Türelem kell hozzá, ami évek alatt meghozza a gyümölcsét.

Lemondás

Mind a hárman ahhoz, hogy sikerre vigyük, rengeteg mindenről kellett lemondjunk. 12-14 órás munkanapok. Utazás és kikapcsolódás helyett anyagi invesztálás a felszerelésbe. Szabadidő töltés és hétvégi bulik helyett folyamatos szakmai továbbképzések. Csak néhány példa.

Alázat

Tamás évekig Budapestről Komlóra stoppal járt haza. Nem akart vonatjegyre költeni, inkább a vállalkozásába invesztálta az összeget. Balázs konzerves lecsón élt hónapokig. Jómagam pedig saját költségen vállaltam be ázsiai utazásokat, hogy tudjam bővíteni a portfóliómat, amivel itthon megrendeléseket szerezhetek.

Ha érdekel bővebben a téma a személyes példáinkon keresztül, akkor nézd meg a teljes beszélgetést videó formájában:

süti beállítások módosítása