Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Így fotózz a városban // Szingapúr #1.

2017. január 20. - Jancsó Gergely

Városfotózás trilógiám első részében Szingapúrból jelentkezem. Újabb érdekes trükköket mutatok meg nektek. Például azt, hogy hogyan érdemes használni a fényképezőgépet, vagy a mobilt, ha városban fotóztok. Az újabb kompozíciós tippek mellett, most technikai javaslatokat is találsz a videóban, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi a fotóid elkészítését. Segítséget kapsz abban, hogy hogyan kezeld a fényeket, vagy milyen napszakban érdemes fotóznod az adott témákat. Azt is elárulom, hogyan NE fotózz ilyenkor.
A következő részben digitális fényképezőgépet ragadok, és újabb tippekkel jelentkeztem Tokióból.

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr9912141387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.01.22. 02:57:14

Jó a videó tényleg, meg hasznosak a tanácsok is, de azért

1: a mobilt ne keverjük már egy rendes fényképezőgéppel! Rendben, kompozíció szempontjából tényleg tök mindegy, hogy mobillal, fényképezőgéppel, vagy a egy dinnyével fotózunk, de ha komolyabban vesszük a fotózást és minőségi képeket szeretnénk készíteni az élményeinkről, amiket később akár nagyobb méretben is csodálhatunk, akkor fényképezőgépet használunk. Sokkal, de sokkal több kompozíciós, és főleg kreatív lehetőséget ad egy rendes fényképezőgép, és nem csak a zoomjával, hanem más beállításokkal is. Ráadásul egy cserélhető objektíves géppel mindjárt a fotózáskor, minőségromlás nélkül meg lehet oldani a filmben szereplő 2 problémát is: a HDR-t és a perspektíva torzulást. Igaz, ez már kicsit haladóbb technika, de pont ez szép benne.

2: Ezeken túl, te itt Szingapúrban gyakorlatilag _szakemberek által előre megtervezett_ egyeneseket és téglatesteket fotózol, sehol egy görbe felület, vonal, hogy az összetettebb formákról ne is beszéljünk. De egy átlagos, történelmi városban, mint például Budapesten, vannak fák is, meg hegyek, meg kanyargó utak, meg sok más olyan téma, aminél pl. a perspektíva torzulás nem számít és komponálásnál az itt említett trükköket ritkán tudjuk használni (Budapesten nincs felhőkarcoló, de ha lesz is, nem egymás mellett 8 darab (remélem!)).

De majd Japánban biztos lesz változatosabb témád is... ;)

to:rppapa 2017.01.22. 11:01:00

Zseniális! Első szabály, semiképpen ne döntsd a telefont! Aztán.... de ha nem fér bele az épület.... akkor mégis! És erre egyedül birtál rájönni?
Ekkora arcot gondolom szelfizni is csak nagy látószögű objektívvel lehet.

Jancsó Gergely · http://gregimages.com 2017.01.24. 22:23:48

@bestpixel: Teljesen igazad is van, de ennek ellenkezőjét én nem is állítottam. Japánról kint van a következő rész, ott azért már magamhoz kaptam egy gépet. :)
süti beállítások módosítása