Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Hogyan fotózz a mobiloddal?

2016. december 21. - Jancsó Gergely

Sokan azt gondoljátok, hogy attól lesz jó egy fotó, ha drága fényképezőgéppel készítik. Tévhit. Napi szinten kapok üzeneteket és kérdéseket arra vonatkozóan, hogy milyen felszereléssel fotózom. Nem attól lesznek jobbak a képeitek, ha bevásároltok drága felszerelést, ettől csak a kép minősége lesz jobb, ami édes kevés. Hogy ezt bebizonyítsam nektek, útra keltem Balin csupán egy mobillal a zsebemben, amivel végigfotóztam a napomat a tengerparton és a városban. A videóban adok nektek néhány hasznos tippet is, hogy hogyan tudtok pusztán egy telefonnal is remek képeket készíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr4412065777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.12.22. 02:56:35

Szerencsés lett volna hangsúlyozni, hogy amiről beszélsz ezúttal, az a képkomponálás. Ebben a tekintetben tényleg mindegy, hogy mivel fotózunk. De, ha minőségi képet szeretnél, azaz fontosak a színek, az élesség nagyobb méretben is, a zajmentesség, az optikai lehetőségek (pl. mélységélesség) és egyéb fotós nyalánkságok, akkor már a mobillal nem mész sokra. Ahogy a film végén mondod is, ilyenkor már csak fényképezőgéppel lehet értelmes képeket készíteni.
Persze, a mobil jó pillanatnyi szórakozásra, 1-2 téma megörökítésére, de mi van, ha éppen előtted van a jó téma és nincs nálad egy fényképezőgép? ;)

Mi is írtunk még régebben erről a témáról: fotoszakcikkek.fotoskepzo.hu/mobil-vagy-fenykepezogep.html

További sok sikert meg szép fényeket!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.22. 09:03:59

@bestpixel: mobilnak a legnagyobb baja a lassú reakció és AF. A többi hiányosságai kevéssé zavaróak, csak megfelelő témát kell találni. A mostani mobilom képeiről nagyobb nagyítást lehetne készíteni, mint az ősréginek számító 1D mkIII képeiről. De valahogy mégis inkább az 1D-vel fotóznék, ha nem tettem volna le végleg...

Jancsó Gergely · http://gregimages.com 2016.12.22. 09:22:04

@bestpixel: Én látom a hozzászólásodat. Mindenre nem tudtam kitérni, majd talán a következő részben lesz rá lehetőségem. :)

para_noir 2016.12.22. 09:30:29

A videót nem tudom bent megnyitni, de a képek alapján az a válasz a feltett "Hogyan készítsünk mobillal szép képeket?" kérdésre, hogy utazzunk el bazi szép helyekre, és onnantól fogva kb mindegy, a szikrázó napsütésben az Angkor Wat-ot, meg a fehér homokos tengerpartot pálmákkal fotózva még egy tíz éves mobillal is bámulatos lesz a végerdmény :) :) :)

Amator 2016.12.22. 11:28:11

Csak nekem tűnik úgy, hogy tájkép esetén semmi értelme az állított formátumnak ? Épületeknél, utcarészleteknél bejöhet a dolog, van is pár jó kép.
Csatlakozom az első hozzászólóhoz, te itt kompozícióról beszéltél folyamatosan, amihez sok év kell, hogy az ember szeme kiválasszon egy megfelelőt, felesleges ezzel sokkolni a kezdőket.
süti beállítások módosítása