Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Fényképezőgépet vennél? Ezeket mérlegeld vásárlás előtt!

2018. június 03. - Jancsó Gergely

Milyen fényképezőgépet vásároljak? Talán a legsűrűbben ismételt kérdés a hobbi- és az amatőr fotósok körében. Készítettem egy videót, amiben ahhoz adok segítséget, milyen szempontok alapján, hogyan válassz gépet. Számolj le a tévhitekkel! Hozz okos döntést fényképezőgép vásárláskor!

Amikor azon gondolkozol, hogy pontosan milyen fényképezőgépet válassz a piacon található temérdek lehetőség közül, először is 3 lényeges szempont alapján érdemes vizsgálódnod: a pénz, a cél és a gyakoriság.

  1. Mi az az összeg, amit erre célra szánsz?
  2. Mire szeretnéd használni a gépet?
  3. Milyen gyakran fogod elővenni?

Ha ezekre megvannak a válaszaid, akkor már jó eséllyel indulhatsz az ideális választás felé. Van azonban még néhány tévhit, amit érdemes tisztáznod.

photo-1490117874548-e35a2286fd89.jpg

Első tévhit: DRÁGÁBB = JOBB

Az egyik legnagyobb ilyen tévhit az, amikor úgy gondoljuk, hogy a drágább gép jobb is. Nem mindig az ár dönt. Sokszor a márkát fizetjük meg, vagy olyan extra funkciókat, amikre nincs is szükségünk.

Második tévhit: A MÉRET A LÉNYEG

Minél nagyobb egy gép, annál jobb. Egy nehéz fényképezőgépet magaddal cipelni csak nyűg. Egy egész napos helyszíni fotózás utána leszakad majd a hátad. Stúdiómunkára viszont kiváló lehet.

Harmadik tévhit: PIXELMÁNIA

Pixelháború! Tévedésben vagy, ha azt hitted eddig, minél nagyobb a megapixelszán, annál jobb géped lesz, és ezért inkább drágábbat vettél, pedig nem is volt rá szükséged. Szinte teljesen mindegy, hogy 12 16 vagy 20 megapixel feletti a kamerád, ne ez alapján dönts.

cropped-fotozas-fenykepezogepek.jpg

A MOBIL AZ ÚJ KOMPAKT

Megnyerő képeket lehet ma már mobillal készíteni, mellette szól az is, hogy kicsi, és kényelmes is. Az utóbbi pár évben teljesen kiszorultak a standard kompakt gépek a piacról, köszönhetően a mobiltelefonoknak.

(Én is rengeteget fotózom mobillal. Nézd meg az insta oldalamat, és próbáld meg kitalálni, melyik kép készült mobillal, és melyik géppel? Kommentben tippelhetsz is. Meg fogsz lepődni. www.instragram.com/gregjancso)

 PRÉMIUM KOMPAKT

Drágább, jobb, és hasznosabb a prémium kompakt gép. Ezt akkor válaszd, ha már többet akarsz, mint a telefonminőség, de még nem profi gépet használnál. Könnyű, zsebre tehető.

A BRIDGE GÉPEK

Nem cserélhető objekíves fényképezőgép, kényelmes, de nagyobb méretű és szenzorral felszerelt. Előnye, hogy szinte mindent tudsz vele fotózni a nagy átfogása miatt. Mondhatjuk, hogy ez egy áthidaló kategória, a kompakt és a tükörreflexes fényképezőgépek között.

MILC FÉNYKÉPEZŐGÉPEK

Tükör nélküli könnyű gépek, folyamatosan szorítják ki a bridge fényképezőgépeket a piacról. Cserélhető objetíves fényképezőgép, de még is kisebb méretűm mint egy DSLR, de tudása felér egy tükörreflexesével, néha még túl is mutat rajta.

DSLR – Tükörreflexes fényképezőgépek

A legtöbb kezdő beruház egy belépő szintű tükörreflexes fényképezőgépre, de azt nem veszi számításba, hogy még 3-4 optikát is kell hozzá vásárolni, hogy az több téma megörökítésére is alkalmas legyen. Egy belépő szintű DSLR fényképezőgép egy kit objektívvel szinte semmire sem jó igazán.

Nézd meg a videót, amiben részletesen kiderül, hogyan tudnak neked segíteni ezek a kategóriák, amikor fényképezőgépet vásárolsz.

süti beállítások módosítása