Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Passzív jövedelem fotózással

2020. március 28. - Jancsó Gergely

A stockfotózás a fotózás egy olyan területe, ahol a fényképeket előre elkészítik, képügynökségek adatbázisába a fotósok feltöltik, így megvásárolhatóvá válik a kép felhasználása bárki számára. Újságok, blogok, magazinok, hírportálok az online és offline térben egyaránt böngészhetik a galériákat. Így a készítő számára könnyedén jelenthet akár passzív jövedelmet is, mivel egy fotóval csak egyszer kell foglalkozni, elkészíteni, feltölteni, kulcsszavazni, onnantól kezdve nincs teendő.

Hajnal Péterrel a GLIX fotóügynökség ügyvezetőjével a beszélgetésünk során térünk ki rá, hogy 2020-ban hogyan működik a stockfotózás, kinek és mivel érdemes bele kezdenie, hogy akár passzív jövedelem üsse a markát. Péter elmeséli, hogy mik a buktatók, mit tegyen az, aki most vágna bele, hogyan működik a jutalékrendszer, kulcsszavazás és rengeteg hasznos információt ad nekünk a stockfotózásról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr8515565854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolomparlole1114 2020.03.28. 21:43:20

Jó az ingyen fotó, otthonra desktop háttérnek nyilván sneki nem fog vagyonokat kifizetni.

kéki béla 2020.03.29. 06:50:19

Anélkül, hogy a videót látnám: aki nem biztos a dolgában, csak erre alapozva ne kezdjen fotós cuccot vásárolni, mert a nagy többség ezzel kb lófaszt sem keres. Az enyém ugyan jó tízéves tapasztalat, de nem hinném, hogy azóta javult volna a helyzet.

kéki béla 2020.03.29. 06:53:23

Most nézem a yt kommenteket, látom, még rosszabb a helyzet, mint akkor volt, amikor én próbálkoztam.

Gyingizik 2020.03.30. 13:47:12

Kb. 2-3 dollár vagy euró, amit egy-egy felhasználásért fizetnek - de nem a fotósnak, hanem a stock fotós cégnek! (Onnan tudom, hogy dolgoztam könyvkiadónál pár éve.) Ami ennél drágább, az már annyival jobb is, hogy akkor már rendelnek profi fotóst, nem műkedvelőt.
Mi jut a fotósnak? Ezt még passzív jövedelemnek se nevezhetjük, max alkalmankénti zsebpénznek, ami jelképes hozzájárulás egy költséges hobbihoz (fotózás).
A nagy lóvét a könyvkiadó viszi el, ami röhejes összegért (mondjuk 80 dollárért) egy képeskönyvhöz beszerzi a fotókat. A csóró szerzőnek - aki a stock fotóshoz hasonló, noname feltörekvő - meg odavet a szövegért pár tízezer forintot. 9-10 ezres példányszámban is kijönnek (és elfogynak) ilyen képeskönyvek kis hazánkban + a határon túli magyar nyelvterületet is beszámolva.

Gyingizik 2020.03.30. 13:48:36

@kolomparlole1114: Ott van rajta a "vízjel", azt le tudod venni? Vagy nem zavar a háttérképnél...
süti beállítások módosítása