Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

A naplemente fázisai fotós szemmel

2016. december 25. - Jancsó Gergely

Ahogy ígértem minden reggel 10-kor egy rész. Mivel az előző részben nem volt fotózás, most ezt pótlom. Egyben akartam feltölteni, de 23 perccel nem akartalak sokkolni titeket.

A közeli Sanur Paradise szállodában fotóztam, ahol most megmutatom, hogy fotós szemmel, hogyan tekintek én a naplementére fények szempontjából. Megosztom veletek, hogy egy esti képem milyen metódus alapján készül el, úgy hogy ez mindenki számára érdekes és befogadható legyen.

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr3712072787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.12.26. 23:55:16

A naplemente egyik legfontosabb eleme a színhőmérséklet folyamatos változása, amire ugyan a filmben is célzol áttételesen, de nem kerül megemlítésre. Ugye, ilyenkor eleve nagyon alacsony a színhőmérséklet (kb. 3000-3500 kelvin), ezért a természetes fény és a mesterséges világítás színe közel kerülnek egymáshoz (feltéve, ha izzók világítanak, a neon és a LED ugye lehet sokkal magasabb színhőmérsékletű is). Ezért ilyenkor változtatva a fehéregyensúlyt (WB: white balance, ugye) más lesz a kép színegyensúlya is. És ezért is "zöldül be" a víz a fotókon, ahogy múlik az idő közben.

A képek jók lettek, habár egy-két sötétebb részletet talán lehetett volna világosítani is, de ez márt hab a tortán (meg a nyilván nem kalibrált laptop-monitorod következménye). ;)

Jancsó Gergely · http://gregimages.com 2016.12.27. 03:12:12

@bestpixel: Igen, roncs egy laptopom van kint sajnos, nemhogy a színek de még a fényerő sem stimmel. Otthon majd újra átrágom magamat az összes elkészült képen, úgy merem csak feltölteni majd a portfólióba. Sajnos, nincs időm tökéletesíteni a fotókat, megpróbálom a lehető leggyorsabban a lehető leglátványosabb képet összehozni, hogy maradjon idő a videóvágásra, a megrendelés leadására, kalandokra egy picit. :)
süti beállítások módosítása