Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Drónszabályozás Ausztráliában. Így kéne otthon is.

2018. november 22. - Jancsó Gergely

Szeretnél legálisan drónnal repülni Magyarországon? Kérj 30 nappal a repülésed előtt eseti légtér engedélyt, amire jó eséllyel még nem is válaszolnak. Évek óta ígérgetnek egy alkalmazást, ami azonnal lehetővé teszi a reptetést. Ebből a mai napig otthon nincs semmi. Persze a nyugati országok nagy részében már régen egy nagyon jól működő szabályozás van érvényben. Mint itt Ausztráliában is, amit rendszeresen használok és kiválóan működik.

Itt van a Can I fly there? (ausztrál fejlesztésű app) – elnevezésű alkalmazás, ami a legnagyobb segítség a szabályos drónozáshoz. GPS alapon, lokáció szerint, különböző színű körökkel jelölve megmutatja, hogy a jelenlegi tartózkodási helyen, illetve annak a környékén szabad-e aktuálisan drónnal repülni.

untitled-1.jpg

Az aktuálist külön kiemelném, mivel folyamatosan frissül az alkalmazás, így figyelemmel lehet kísérni, hogy ha esetleg pár száz méterrel arrébb lehet-e használni a légteret, vagy esetleg le van tiltva a repülés. Sokszor találkoztam tiltással, például tűzesetek és közúti balesetek esetén. Azonnal frissül az alkalmazás és mutatja az adott zónában a repülési lehetőségeket. Az alkalmazáson belül minden egyéb olyan szabályozást át lehet nézni, amit a drón reptetés alakalmával a tiltott zónák figyelembevételén kívül kötelező betartani. 

Érdekes az ausztrál szabályozásban, hogy ha a pilóta saját maga részére szeretne drón felvételeket készíteni, abban az esetben a repülési zónákat kell csak betartani (tiltott területen nem lehet repülni így se, úgy se), viszont ha már pénzt is keres vele az adott területen készített felvétellel, akkor rendelkezni kell a megfelelő pilóta liszensszel. Ergo ha reklám vagy kereskedelmi céllal készül a felvétel, abban az esetben külön engedélyköteles a repülés. 

Teszt jelleggel az egyik repülésem előtt odamentem három rendőrhöz és rákérdeztem mit tudnak. Meglepő, hogy a helyi rendőrök is maximálisan tisztában vannak a drónszabályozással. Persze ez csak magyarként volt meglepő. 

Ha érdekel a téma bővebben is: Egy rövid videóban meg is mutatom az alkalmazást működés közben:












A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr314386838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noauth 2018.11.22. 17:10:18

Ezt az infót hogy te drónozol, hogy szeretnéd továbbítani úgy, hogy indulás előtt egy pár órával megkapja egy kisrepülő vagy egy mentő heli?
És hogy fog tudni az alkalmazás arról, hogy légiforgalom van a közelben, mikor a légiforgalmi tájékoztató szolgálat sem látja feltétlenül, hogy merre van egy kisgép/sárkány/siklóernyős/vitorlázógép?
Nagyon nem tart még itt a technika (nem a mobilalkalmazásra mint olyan gondolok). A 30 nap persze nem ok, én három négyet mondanék rá - el is kell bírálni, mi van ha többen kértek engedélyt, továbbítani más rendszerekbe az infót, stb.

Bobby Newmark 2018.11.22. 17:53:11

Csak szólok, hogy az oldal lassan másfél éve létezik, működik, és naprakészen frissül(tudtommal), csak éppen a törvény baszott hatályba lépni 2017. július 1.-én, amikor elvileg kellett volna neki.

terkep.legter.hu

Bobby Newmark 2018.11.22. 18:09:12

@noauth: " hogy indulás előtt egy pár órával megkapja egy kisrepülő vagy egy mentő heli?"
Van egy ilyen csuda dolog, egy naaaagy számítógépes hálózat a világon, ahol képzeld, lehet olyat, hogy én leírok szavakat valahol a világ egyik részén egy számítógépen, és abban a pillanatban bárki a világ szinte bármely részén majdnem azonnal el is tudja olvasni! Képzeld, mik vannak! [/sarcasm]

"merre van egy kisgép/sárkány/siklóernyős/vitorlázógép?"
Van erre egy csodás amcsi katonai szakkifejezés: eyeballing. Azt jelenti, hogy...
Na jó, meguntam.

"Nagyon nem tart még itt a technika"
Ez nem technikai probléma a legtávolabbról sem. Állítólag kettő darab szerencsétlen ül a honvédelmi minisztériumban, és bírálja el szakmányban a kérelmeket. Ekkora állománnyal tényleg nem fog menni a dolog.

"mi van ha többen kértek engedélyt"
Alapvetően semmi, mert az engedély egy dolog, de telefonon is be kell jelenteni a felszállást-leszállást a légiirányításnak. Ha jól emlékszem. Asszem pont a légtér engedélyben írják le, hogy kinek kell szólnod amikor konkrétan repülsz.
Tekintve, hogy az engedély maximális ideje 30 nap, de amilyen macerás az egész, hülye lenne bárki kevesebbre kérni. Akkor is, ha abból a 720 lefoglalt órából összesen egy órányit repül. De ez megint csak annak a hatása, hogy fasz a szabályozás.

Kunhallmi Agnes 2018.11.22. 19:14:25

Az orbanrezsim, meg papirrepuloket is be fogja tiltani.

Trisi · www.alphawing.hu 2018.11.22. 20:52:09

csak szólok az oldal 3 éve kész és működik és használják. Sőt a HC és a légimentők is ... mert van nekik saját kliensük, hogy élőben lássanak minden aktivitást.
www.dronhive.com

Isaac Milo Mendez 2018.11.22. 21:34:21

Éltem Ausztráliában, a világ legszarabb internete van ott:)
Amúgy nem értem, hogy miért hiszi mindenki azt, hogy ha valami nincs szabályozva akkor az működésképtlen.
süti beállítások módosítása