Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

A fotózás művészet?

2017. december 06. - Jancsó Gergely

Régóta szerettem volna már megmutatni laikusok számára is, hogy egy adott témát mennyire különbözőképpen lehet lefotózni. Legyen szó akár esküvőről, városról vagy portréról, témától függetlenül mindenhol megmutatkozik a fotós saját stílusa, egyénisége. Sokan a mai napig azt hiszik, hogy fotós és fotós közt nincs különbség, és a fotózás nem művészet.

Így két fotós barátommal kitaláltuk, hogy szervezünk egy fotózást, ahol mindannyiunknak 30 percünk van arra, hogy portékat készítsünk egy modellről, amiket később összehasonlítunk. Hogy reprezentatív és egységes képet kapjunk, egymás fotózásán nem voltunk jelen, ugyanazon a helyszínen, ugyanazokban a fényviszonyokban fotóztunk. Így tudtuk igazán összehasonlítani egymás képeit. Mi sem gondoltuk volna, hogy ekkora lesz a különbség. A végeredmény magáért beszél, teljesen különböző három fotósorozat készült. Íme az eredmény (a képek megnyitásához kattints az első fotóra):

A fotózásról készült egy werk videó is, ahol megtudhatjátok, hogy ki, milyen koncepció alapján fotózott és hogy hogyan készítettük el a képeket. Elmondjuk, hogy mik voltak a fotózásunknak a részletei, ahol betekinthettek a kulisszák mögé is.



A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr7913450725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qrzor 2018.01.16. 22:12:15

Szubjektív sorrend és indoklás

I. 3.s.1. Ez a legplasztikusabb kép, érzelem is nagyon átjön.
Színhőmérséklete nekem bejön.

II. 2.s.2. Kompozíció, beálítás szuper, testtartás, arc beszédes.

III. 1.s.1. Technikailag tökéletes, sajnos az arc túl műanyag, rideg.

Tetszettek még:

2.s.1. Sajnos a fényelés nem jó. Elveszik az orr, túlságosan ki van vasalva az arc a néző felőli oldalon. Én (képen) balról tennék még annyi fényt, hogy az orr enyhe árnyéka plasztikusabbá tegye az arcot. Akkor első kettőben lenne.

2.s.3. Úgy tenném "spontán" a hajat másképpen, hogy több maradjon a dekoltázsból ;-P
Esetleg még tennék (képen)jobb hátsó csúcsfényt finoman hajra.

3.s.3. Törzs jó, balra (fal felé) lebillentett fejjel, majdnem a kamerába nézve szerintem kacérabb lenne. Most az arcprofil szerencsétlen szögben áll. Már 10 foknyit a kamera felé fordulva is jobb sokkal lenne.

Remélem nem sértettem meg senkit.
Videóra nem volt időm.
süti beállítások módosítása