Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Őszintén a magyar fotós oktatásról

2019. január 05. - Jancsó Gergely

Milyen a magyar fotós oktatás? Hogyan lehet piacképes és naprakész tudást szerezni? Régóta mozgat a téma, hogy mit gondolnak azok a diákok, akik már vettek részt fotós OKJ vagy bármilyen fotós képzésen. Szűk egy hónapja egy közleményben olyan személyeket kerestem, akik arccal vállalják, hogy mik voltak a tapasztalataik az oktatáson belül. Velük készítettem videó interjút, ahol elmondhatták a véleményüket, ezeket fogjátok most hallani, a videó végén pedig összefoglalom nektek a lényeget és levonom a konklúziót.

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr3314537648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.01.06. 09:29:09

Nem lehet, hogy a nyilatkozók elvárásai voltak túl magasak? Nem derül ki az első percekből, hogy milyen árú, időtartamú és megcélzott szintű tanfolyamokról beszélnek. (Lehet, hogy később kiderült, de bocs, nincs időm videókat nézni, örültem volna egy írásos összefoglalónak).
Én Fotósképzőt ajánlanám szubjektíve, kedvelem azt az embert és a hozzászólásai alapján ért is hozzá.

Clodovicus S. Carolus 2019.01.06. 16:59:11

Én a film alapján azt mondhatom, ezek a művészeti "okádés" vagyis OKJ-s képzések semmit sem érnek. Ha tágabbra nyitjuk az objektívet, akkor csupán a munkanélküli statisztikának kellenek.
Természetesen örvendetes, ha gondolnak ilyesféle képzésre is, de általában véve az olyan próbálkozások, mely valamelyik művészeti ágban kínálnak oktatásilag továbblépési lehetőséget - teljesen fölöslegesek.
Aközött, hogy valaki szeret fotózni és tehetsége van a fotóművészethez egy áthidalhatatlan szakadék tátong. Tehetség nélkül semmit sem ér a megszerzett tudás. Így van ez az összes művészeti ágban is. Tele az ország "művészekkel", főleg önjelöltekkel. A fotós szakma is hemzseg a dilettánsoktól. Apuka megvette a gyereknek az egy millás kamerát, ettől már azt hiszi, fotós. Vehetnek neki diplomát meg plusz képzést is, de tehetség nélkül örökre amatőr és -legtöbbször- dilettáns marad. Az igazi tehetség pedig egy Smena 8M-el is tökéletes felvételt fog lőni, mert nem a fölösleges elmélet, hanem az intuíció irányítja a tekintetét. Manapság erről elfeledkeznek, mert a gondolkodás és a mentalitás a béka feneke alá került.
süti beállítások módosítása