Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

5 piszkos kis titok a jó fotókért

2017. január 08. - Jancsó Gergely

Félmeztelenül álltam az esőben a fényképezőgép mellett Szingapúrban, hogy megmutathassam nektek, hogyan készül el egy igazán jó kép. Minden fotósnak vannak piszkos kis titkai. Most elárulok nektek 5 olyat, ami abban segít, hogyan készíthettek jobb fotókat. Megmutatom nektek a folyamatot. Azt, milyen felkészülést, odafigyelést, és azonnali megoldásokat igényel egy igazán jó kép elkészítése. Azt is, hogy mi történik, ha te ugyan mindent megtervezel, de mondjuk az időjárás felülírja az elképzeléseidet. Gyakorlati példával mutatok nektek olyan kulisszatitkokat, amiről valószínűleg ilyen formában még nem hallottatok. 10 órát dolgoztam egyetlen kép elkészítésével. Ezt láthatjátok ebben a vlogban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr8312108767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háténimmár 2017.01.08. 20:43:02

Megkérdezhetem annak az appnak a nevét ami a napállást mutatja? Köszi előre is!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2017.01.09. 08:03:46

No offense, de szvsz videót csak illusztrációként lenne szabad használni.
Sokan nem teszik szóvá, tudom, de még többen lépik át a tartalmat, ha nem lehet elolvasni a lényeget.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.09. 08:46:10

Oké, hogy 10 órát szenvedtél érte, és ha eközben jól érezted magad, valamint saját örömödre készül a kép, akkor szép hobbi, minden vele töltött perc élmény. Profiként viszont, ha pénzért csinálsz egy ilyen képet, ki fogja neked kifizetni a 10 órai munkádat érte? (meg az Ázsiai körút többi járulékos költségét)
És ez egy őszinte kérdés: Kifizetik? Van arra igény, hogy egy ilyen sokat fotózott témára valaki hozzádvág egy rakás pénzt, hogy Gerikém, kéne nekünk egy Marina Sands kép, kerül amibe kerül!

(Amúgy, 5 óra photoshop nem sok egy picit ennyi módostásért?)

háténimmár 2017.01.09. 09:03:05

@Eltévelyedés: Munkaként igen ritkán fizetnek meg ennyi időt. A művészetet meg nehéz beárazni.
a PS utómunka is lehet hobbi, de ha nem hobbi, hanem csak kevésbé profi, akkor az 5 óra bezony kell. Ha meg az is hobbi, hát hadd csinálja bárki órákon át, ha szereti :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.01.09. 09:29:31

@háténimmár: Igen, pont ezt kérdezem én is, ha hobbi, meg művészet, akkor tökmindegy mennyibe kerül, nem lényeg, más meg öreg autókra, nőkre, kaszinóra szórja el a pénzét.
De ha véletlenül üzleti alapon megy a dolog, akkor érdekel, hogy tényleg van-e valaki, aki hajlandó ennyire mélyen a zsebébe nyúlni. (A konkrét összeg most lényegtelen, mindenki tippeljen magának)

igazi hős 2017.01.09. 09:49:29

@háténimmár: "akkor az 5 óra bezony kell" Kevés profit ismerek, de 1 óránál több PS megbízásos képeken sem általános. Gondolom a legtöbb időt a háttér cseréje vitte el, teljesen feleslegesen. A többi módosítás is a festészet kategóriába esik nálam: a kivágás megváltoztatása természetesen, a "felesleges" tárgyak eltüntetése is belefér, de tükröződéssel és a szaturációval minek játszani? Ezek nem jó fotók, hanem festmények. Akkor meg minek a szerénység, legyenek griffek meg sárkányok az égen, úgy mennyivel jobb poszter anyag lenne.

szepipiktor 2017.01.09. 10:55:07

Kedves útivideó.
Gyakorlatilag megismerhetjük azt, merre jártál és mi a hobbid. A videón valódi ötletek, részletek nem jönnek át, téged lehet megismerni.
Hiányzanak alapparaméterek, tekergettem a filmet (a saját életed nem érdekel, ezt mutatja a videó 80%-as), tehát milyen gép, milyen beállítások?
Ha szerepel a filmben (és én nem találtam meg), akkor is csak EZEKRE a paraméterekre és a te látásmódodra igaz az egész.
Profi fotófeldolgozásra miért laptopot használsz? A megjelentítés mérete nem szükésges? Egyben látni a képet, de nem egy laptop kérdéses kijelzőjén...
Na mindegy, jó a poszt, de ne feledd, a fotózás szubjektív, ezt nem lehet "ajálatokkal" tanítani. Nem rántotta...
Csak arra gondoltam hogy amikor tanult fotóművész barátaimmal vadászgatunk, akkor ugyanazt a témasorozatot mindenki másképp készíti el és mind jó, pedig mind más.
Inkább arra fordítanék több időt, hogy a mai mobilbuzi kozmopolita generáció szemét felnyissuk, hogy a fotózás nem mobiltelefon és a gép is csak eszköz! Ahogy egy asztalos sem attól jó, hogy 100, 1000 vagy 10000 forintos kalapáccsal szegel.
A fotózás látásmód, filozófia és rengeteg gyakorlat. A PS meg a kor fotólaborja, ez KELL. Nem pedig ostoba mobilappokkal szerkesztünk...
Sok élményt a továbbiakban!

szepipiktor 2017.01.09. 11:11:42

Látom sokak a munkára, az erre fordított időt firtatják.
OK, de mi a munka?
Tegyük félre a mai fotósok döntő részét, akik valamilyen trendi netes melőhoz, kiadványokhoz fotóznak - többségük valójában amatőr -, nekik nem kell 5-10 óra képenként.
Vanna a profi, alkalmazótt fotósok, ők meg rutinosak, a kiválasztás, a készítés már csökkenti az utómunka idejét és őket nem a pénz korlátozza, hanem a határidő.
És vannak a művészek, akiknek meg bármennyi idejük van, mert a fotózásuk nem határidős tevékenység. Ők a pályázatokhoz nem aktuálisan mennek fényképezni, hanem a korábbi munkáikat rakják össze.
Egy festőművész barátom is ezt teszi! Eljár pénzért - és hobbibó - festegetni a turistáknak, fest megrendelésre és készít képeket "csak úgy". És amikor valamilyen kiállátás van, akkor ott tudja a képek számát, a témákat stb. és jellemzően a képeit válogatja össze, ritka az, amikor idő alatt kell pár újat pemliznie. Legutóbb, egy moszkvai tárlathoz festenie kellett képeket, mert olyan témájú nam volt "készletében".
Szóval a fotózásnál én nem tenném kritikus helyre az utómunkát, mert a profi képeinél a megrendelő és a határidő működik, ott nincs helye magáncélú szórakozásnak.
Más esetekben pedig önmagában értelmetlen a felesleges meló, mert a PS az eredetit nem javítja ki...
Sok éve napi kapcsolatban voltam olyan fotósokkal, mint például az Operaház fotósa vagy az akkori egyik legismertenn sajtós címlapfotósa, sokat meséltek szokásaikról, stílusukról. De egyik sem fordított az utómunkákra egy-egy óránál többet, mert nem volt rá idő! És őket megfizették!
Ne misztifikáljunk... Egy weblap-garfikus, fotós még nem lesz profi és művész, ha 5 órát szarakodik egy fényképpel.

szepipiktor 2017.01.09. 11:17:51

De adnék egy 6. tippet a történethez, nekem sok éve működik!
Ha látok egy érdekes témát, akkor azt körüljárom és sok nézőképet készítek a mobilommal.
Aztán ezeket a képeket nézem át rendes gépen, monitoron (nem laptopon, az a katagolizáláshoz, képkezeléshez stb. jó, érdemes használni még egy NAS-t is, így a képek bárhonnan biztonságba helyezhetők vagy elérhetők!).
Nem egy esetben látom, hogy jó sorozat nem lesz a témából, tehát kuka!
De az is előfordul, hogy egy másik képben látok lehetőséget, és inkább arra koncentrálok.
Szóval ha van téma, akkor felkészülök és adott időben ellátogatok a helyszínre a cuccokkal és megcsinálom a fejemben már élő sorozatot. Az "adott idő" is lényeges, hiszen a nézőképen azt is látom, hogy esetlen más fényviszonyok, időjárás jobb látványt biztosítanak. Van hogy ugyanoda elmegyek szúró napfényben és télen hóban, ködben is. És a végső sorozat ezek egyesítéséből is létrejöhet.

Jancsó Gergely · http://gregimages.com 2017.01.09. 13:14:58

@Eltévelyedés: Ebből élek, tehát mondhatni profi vagyok? Nem szeretem ezt a szót használni. Az ázsiai körutam fizetve van, ugyanis előző novembert Bangkokban, decembert Balin, most pedig Tokióban fotózom, megrendelésre. És igen, kifizetik. Ez most pont nem ez az eset, mivel ezt most magamnak csináltam, hogy feszíthessek vele a portfólióm első oldalán, de kifizetik, persze mint látod nem Magyarország a piacom.

5 óra lehet sok, ez segítette azt, hogy veszett lassú a laptopom, ha szigorú akarok lenni, akkor az otthoni PC-n 2 óra alatt végezhettem volna vele.

Jancsó Gergely · http://gregimages.com 2017.01.09. 13:16:02

@Eltévelyedés: Ige, van rá felvevő réteg, aki kifizeti.

Jancsó Gergely · http://gregimages.com 2017.01.09. 13:18:16

Az én általam ismert profik több órát dolgoznak egy-egy képen, persze helyzettől függően. A hozzászólásod második része pedig ízlés kérdése, kell játszani vele, sajnos vagy nem sajnos, de kell.

elemes 2017.01.09. 13:32:09

Köszönöm, érdekes. A "keret" sem haszontalan.

Jancsó Gergely · http://gregimages.com 2017.01.09. 13:42:28

@szepipiktor: Erről szól a vlog, rólam.

Miért használok laptopot? Novemberben Bangkokban, decemberben Balin, most pedig Tokióban fotózom, nem tudom a PC-m és a 2 monitoromat a hónom alá csapni és azzal repülni Ázsiában. Otthon majd újra átrágom a képeket.

So No 2017.01.09. 15:09:25

@Jancsó Gergely:

Semmi baj a laptoppal... En egy "kopesre" elek Szingapurtol. Kuala Lumpurban dolgozom egy szaz fos cegnel. (iprice.my) Az irodaban EGYETLEN PC SINCSEN.
En ugyan backend fejleszto vagyok, tehat a linuxos konzollal es egy PHP Storm-mal jol elvagyok, de a grafikusaink sem PC-n nyomjak. Ha meg nagyon kell, akkor radobunk egy monitort...

Amugy egy idoben terveztem, hogy a tobb tizezer ellot kepem feldobom kepmegosztokra. A munka lassan halad, kb. 80-at visszadobjak, de ami felment, abbol azert mar sikerult eladnom parat (fokent csomagban.). Fel ev alatt egy egyedi licences kep is elment 250USD-ert...

De en csak hobbifotos vagyok, egy kozepes geppel. Szoval gondolom a 10 ora kifizetodo lehet.

Szep napot.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2017.01.09. 16:00:31

@So No: amatőrök esetében nincs gond a laptoppal. Viszont egy profinál (értsd: aki ebből él) elvárható, hogy precízen kidolgozott képeket tudjon előállítani a gépén. Namost az a helyzet, hogy a laptopok kijelzője általában nem tartozik a csúcskategóriába finoman fogalmazva.
Sokat nem is lehet tisztességesen kalibrálni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.01.09. 17:50:15

@szepipiktor : Milyen gép, milyen beállítás? Csak ott és akkor értelmezhető dolgok. Másnap már más lesz a jó expó. Hát még az, ami tetszetős.

@laptop téma : Ha utazik a fotós, akkor nm tud vinni nagy monitort. Egy IPS paneles, kalibrált laptop viszont muszáj.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.01.09. 18:08:00

Amúgy azért a háttércsere nekem már sok.
Vagy akkor nem adjuk el úgy, hogy de jó fotó, mert egyáltalán nem fotóztunk olyan jót. Jót fotosoppoltunk (az is művészet), de nem igazi fotó.
Az egész dolognak a kvintesszenciáját az adja, hogy kimegy az ember, és hóban-fagyban ott és akkor van, amikor ott kell lenni.
Persze, értem, hogy ebből élni más, de ez akkor sem jó irány szerintem.

MajorZsuzsanna · www.eretekesotletek.hu 2017.01.09. 22:09:40

Oh te jó ég! Gergő! Hát, köszönjük a vlogot, ez is szenzációs lett mint a többi.

Hello, bello, Jó Reggelt kedves noarc, noname kommentelők! Gergő vlogja, blogja és social felületei olyan protfóliót adnak hogy ennél erősebb, innovatívabbat magyar fotóstól én még nem láttam.

Laptop? Na és? Simán! Iphone? Jöhet! Sőt! Fotós app? Mi van? Naná. Zseniális! Hajrá y,z generáció!
Kedves profi fotósok, segíteni kell a fiatalokat, támogatni, tanulni tőlük az új technikákat. Aki lemarad, kimarad. Ezek a szemléletek lehet működtek, de változott a világ, változott a piac!

A vlog vonal nekem, mint médiában dolgozónak is felüdülés. Üde színfolt, kreatív, őszinte, és még tanít is. Segítségek egymást, építőjelleggel. A fotós szakma olyan mint az újságírói, mindenki kolléga. Lehet egymást segíteni, támogatni, ötletelni, inspriláni. Építkezzetek együtt, tanuljatok új dolgokat! Csak így lehet.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2017.01.10. 06:37:15

@So No: jó. Bár a végére biggyesztett :XD alapján azt hiszem, nem sokat fogtál fel abból amit írtam. (Szóljon valaki, ha én vacyok lemaradva a hagyományos smiley-k terén! :D)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.02.18. 22:46:42

@ColT: Egyetértek CoiTtal, ez már inkább grafikuskodás.(Persze annak viszont okés.) Meg van "hamisítva" a vízfelszín és a teljes háttér, ami a kép döntő többségét adja, maga az épület talán ha a 10%-a lehet a képtartalomnak.És akkor az van sulykolva a jóemberekbe, hogy hát ez egy jó fotó, de ilyet bárki tud a fényképezőgépével csinálni, ha jól felkészül, stb...Hát egy frászt.Ez egy kiváló grafika, csak éppen az a baj, hogy ehhez nem fotós tudás kell elsősorban, hanem fotósopp-mágus felkészültség...
süti beállítások módosítása