Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

Egy fotózási technika, amit tuti nem ismersz

2018. március 12. - Jancsó Gergely

A fényfestés a fényképészetben egy olyan speciális fotózási technika, aminek alapja a vakufénnyel történő villantás, bizonyos elemek kiemelése és háttérbe szorítása. Kontraszt és mélység létrehozása. De hívják még tapétázásnak is. A technika segítségével egyedi vizuális világot lehet létrehozni, ami teljesen egyedülálló látványt nyújt a néző számára. A fényfestés legfőképp a belső terek, autók és épületek fotózása esetén használatos.
Erősen időigényes a folyamat, de mégis a befektetett energia megtérül:

ab_autofoto.jpg

Egy mondatban összefoglalva: A fényfestés a természetes és a mesterséges vakufények kombinálása. A fényképezőgép állványon van a témára fókuszálva, amihez egy wifi kliens van csatlakoztatva. Ennek a segítségével bármilyen okos eszközről lehet irányítani a kamerát, beállításokat módosítani, az elkészült fotókat azonnal böngészni. Szükséges még egy vaku, és ahhoz tartozó távkioldó. A fényképezőtől a távoli kioldás miatt messze mehet a fotós, a vakut pedig a témára szegezve indulhat a fotózás. 

indexf.jpg

Mennyi idő kell egy ilyen fotó elkészítéséhez? 
Egy kép esetén - téma függvényében - nyolc és ötven vakuvillantásra is szükség lehet, aminek az elkészítési ideje a helyszínen nagyjából 30-90 perc, összeillesztése az utómunkálatok során szintén még egyszer ennyi időt vesz igénybe. Így összességében egy kép elkészítése néhány órát is igényel, de olyan egyedülálló vizuális produktumot lehet létrehozni ezáltal, amin biztosan megakad a néző szeme. Ügyelni kell rá, hogy semmifélképpen se mozduljon el a kamera a fotózás során, mert az későbbiekben összeilleszteni időigényes, de persze nem megoldhatatlan. A vakut a különböző felületekre irányítva erős csúcsfényeket és árnyékokat létrehozva készül el a fotó.

villa.jpg
Az utómunka során rétegenként bekerülnek a képszerkesztőbe a fotók, amik az összemontázsolást követően nyerik el végleges formájukat. A feldolgozás során csak azok felületek és tárgyak kerülnek bele a végleges fotókba, amik a vakuval által meg voltak villantva. Így a fotó többi része, mint a fotós, ahogy a képben áll, nem kerül felhasználásra, csak a vaku által bevilágított részek.

De ez CSAK Photoshop!
Csalás vagy nem csalás? Hogy hol a határvonal igazság, kis képszerkesztés és a natúr fotográfia között, az szubjektív. Egy vágás, egy kompozíció, retusálás, zavaró elemek kizárása is minősülhet csalásnak, de mindegyik azért hivatott, hogy a témát a lehető legjobb oldaláról mutassa be. Mint egy portréfotó esetén. A fotós az alany lehető legjobb arcát próbálja megmutatni. Fényekkel és beállításokkal. Ugyanez a helyzet a fényfestés esetén is, fényekkel, beállításokkal a téma legjobb arcát hivatott bemutatni. Hogy mi a csalás, és mi a "még belefér" kategóriák közötti különbség, azt mindenki saját maga eldöntheti. Lehet a fényekkel csak kicsit segíteni a vizuális megjelenésen, de teljesen más köntösbe is lehet öltöztetni a témát, mint ennél a fotónál:


fafaz.jpg
Ez a fotó már teljesen más információt és hangulatot közöl, mint valójában az adott helyszín adhat. De a legtöbb esetben mégis érdemes a földön maradni és csak kicsit segíteni a vizuális eligazodást és elfogadhatóan emelni a kép hangulatát. A technika időigényessége miatt főleg tengerentúlon használják a fotósok, olyan nagy projektek esetén, ahol egy fotóval megéri ennyit dolgozni. Nagyobb szállodák fotóanyagai, autómárkák óriásplakátjain szinte kivétel nélkül megtalálható a fényfestés technika alkalmazása.

ab_autofoto_2.jpg
ab_autofoto_3.jpg
Ha szeretnél bővebben is megismerkedni ezzel a fotózási technikával, akkor a www.jancsofotosuli.com weboldalon találsz több videóanyagot is a témával kapcsolatban, hogy hogyan is kell fényfestéssel elkészíteni egy fényképet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsogergely.blog.hu/api/trackback/id/tr1313733620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2018.06.03. 20:05:10

Nem szivesen ábrándítalak ki, de a példaként bemutatott képek mindegyike megoldható fényfestés nélkül is, ha értesz hozzá.
Feltétel a jó minőségű RAW, esetleg a harmadik fotónál segítene pár eltérő exponálás (‘bracketing’) a teljes részletgazdagsághoz, de legfeljebb ennyi.

Azért merem mondani, mert legalább húsz évig foglalkozás szerűen ezt (is) csináltam Európa egy másik részén.

Viszont az analóg időkben ez valóban eszméletlenül nagy dolog volt, nem is sokan vállalkoztak ilyesmire, nem csoda, hogy csak a vén csatalovaknak nem új az eljárás!

Mindenesete köszönet a cikkért, a technika klassikus, érdemes ismerni!
süti beállítások módosítása