Jancsó Gergely

Jancsó Gergely

A legjobb pillanatok - Bangkok, Bali

2017. január 30. - Jancsó Gergely

Az elmúlt két hónap életem legizgalmasabb kalandja volt. Olyan helyeket fotózhattam, amiről korábban álmodni sem mertem volna. Ott álltam a felhőkarcolók tetején Bangkokban. Eláztam, elestem, vlogoltam és megesett, hogy megpálinkáztattam a balinézokat. Néztem a feszülő víztükörben Bali luxusszállodáit. Alig aludtam, de imádom a munkám minden egyes percét. Azóta hazatértem. Budapestre. Összeállítottam egy kis válogatást a legemlékezetesebb pillanataimból Bangkokról és Baliról.

Lencsevégen: Tokió // Így fotózz a városban #2

Szingapúr után Tokióban folytattam a városfotózásról szóló sorozatomat. A telefont fényképezőgépre cserélve készítettem fotókat Japánban, ahol bebizonyítom, hogy ellenfényben is lehet ütős képeket csinálni. Megmutatom, hogy milyen eszközöket használok ahhoz, hogy a lehető legjobbat tudjam kihozni az adott témából. Mivel sokan fotóztok épületeket digitális fényképezőgéppel, így nagyon hasznos lehet ez a videó is. 100 % gyakorlat!


A 7 órás naplemente

Gőzerővel készülnek az ígért videók!
Ahogy hazaértem rám zúdult a költözés, több tízezer fotó rendszerezése, másolása, feltöltése és társai. Most már kezdenek helyükre kerülni a dolgok, hamarosan újabb fotók és videók várhatóak a napokban, és visszaáll a régi rendszer.

Addig is egy kis érdekesség:
Pont egy héttel ezelőtt érkeztem haza, Tokióból repültem Budapestre egy átszállással Moszkvában. Tokióban a naplemente előtt pár órával szállhattunk fel, hamar ránk is esteledett, de mivel kelet felől érkeztem folyamatosan naplementében repültünk. Közel 7 órás naplementében volt részem, hol kicsit besötétedett, hol kicsit előbukkant a nap, de szinte végig a kék órák fényei voltak jelen. A repülőgép monitorja mutatta, hogy éppen hogy a föld melyik részén van este és nappal, erről láthatjátok a csatolt képet.
untitled-1.jpg

Így fotózz a városban // Szingapúr #1.

Városfotózás trilógiám első részében Szingapúrból jelentkezem. Újabb érdekes trükköket mutatok meg nektek. Például azt, hogy hogyan érdemes használni a fényképezőgépet, vagy a mobilt, ha városban fotóztok. Az újabb kompozíciós tippek mellett, most technikai javaslatokat is találsz a videóban, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi a fotóid elkészítését. Segítséget kapsz abban, hogy hogyan kezeld a fényeket, vagy milyen napszakban érdemes fotóznod az adott témákat. Azt is elárulom, hogyan NE fotózz ilyenkor.
A következő részben digitális fényképezőgépet ragadok, és újabb tippekkel jelentkeztem Tokióból.

Tokió után irány Budapest - találkozunk?

Bali, Bangkok, Szingapúr, Tokió. Ahogyan az előző vlogokból megtudhattátok, 4k timelapse videóval készülök erről a négy helyszínről. A filmem bemutatója Budapesten lesz, az első közösségtalálkozónkkal egybekötve. Itt majd kérdezhettek, beszélgetünk, és sok hasznos szakmai dolgot el fogok nektek mondani. De a legfontosabb, hogy végre face to face láthassuk egymást. A részvétel teljesen ingyenes, de a korlátozott résztvevőszám miatt regisztrációhoz kötött.

Az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezhetsz: https://goo.gl/forms/A5GpYw8KZrowIJyW2
Találkozzunk!

5 piszkos kis titok a jó fotókért

Félmeztelenül álltam az esőben a fényképezőgép mellett Szingapúrban, hogy megmutathassam nektek, hogyan készül el egy igazán jó kép. Minden fotósnak vannak piszkos kis titkai. Most elárulok nektek 5 olyat, ami abban segít, hogyan készíthettek jobb fotókat. Megmutatom nektek a folyamatot. Azt, milyen felkészülést, odafigyelést, és azonnali megoldásokat igényel egy igazán jó kép elkészítése. Azt is, hogy mi történik, ha te ugyan mindent megtervezel, de mondjuk az időjárás felülírja az elképzeléseidet. Gyakorlati példával mutatok nektek olyan kulisszatitkokat, amiről valószínűleg ilyen formában még nem hallottatok. 10 órát dolgoztam egyetlen kép elkészítésével. Ezt láthatjátok ebben a vlogban.

Magyar szilveszter Szingapúrban

Baliról utazva Szingapúrban töltöttem a szilveszter estémet, amit szórakozás helyett fotózással töltöttem. Bizonyára ismeritek a Marina Bay Sands szállodát, ha névről nem is, egészen biztos láttatok már róla képet, a világ leghíresebb tetőtéri medencéje található a tetején. Azt találtam ki, hogy ha már úgysem tudom ünnepléssel tölteni szilveszter estét, akkor legalább töltsem hasznosan. Így kitaláltam azt, hogy az egész délutánomat és estémet rááldozom egy kép elkészítésére, a tűzijátékról a Marina Bay Sands szállodával a háttérben. Előzetes terepszemle után, még délelőtt kinéztem a magamnak a kompozíciót és a helyszínt ahonnét fotózni szerettem volna. De mivel tudtam előre, hogy rengetegen lesznek éjfélre, kimentem már fél hétre a helyszínre lefoglalni a helyemet. Épp találtam egy kis szabad részt, ahová állványt kitudtam húzni, ezután következett öt és fél óra várakozás, mindezt csupán egy képért és egy time-lapse felvételért. Balin az utolsó hetem nagy mozgalmas volt, legkevésbé aludni volt időm, ami szilveszterkor ki is ütött rajtam. Szenvedés volt ez az öt óra várakozás. De a kép meglett. Hogy megérte-e? Nézd meg a videót, és döntsd el te. :)

Magyar álomból valóság

Egy igazán nagy dobással készültem nektek befejező részként. A Bangkokban és Balin eltöltött időszak véget ért, egy méltó befejezést szerettem volna hozni, így az az utolsó napomat nem meglepő módon nem pihenéssel hanem munkával töltöttem.  De nem mondanám, hogy ez megterhelő lett volna. Átérezve helyszín hangulatát javasoltnak éreztem belemászni a medencébe és onnan sztorizni nektek, összefoglalni a két hónap történéseit, benyomásait, jövőképemet. Utána azért készítettem néhány fotót is.

PS: A videó elején szépen rajtafelejtettem a blendevédőt a fényképezőn, de azért utána csak észrevettem. Gyanúsan sötétek voltak a képek.

süti beállítások módosítása